Olav Erikson, Skjøtkonug

Olav Erikson, Skjøtkonug

Mann - 1122

Personlig informasjon    |    Alle    |    PDF

  • Navn Olav Erikson 
    Suffiks Skjøtkonug 
    Kjønn Mann 
    Yrke Konge i Sverige 
    Død 1122 
    Notater 
    • Olof lot seg døpe i Husaby i Västergötland som nå ble en støtte for de kristne konger i deres strid mot Upsveerne. Det store offerstedet i Upsala forble enda i et århundre hedenskapens faste borg.

      Sverige hadde fred under Oluf, som sies å ha holdt mest av å sitte hjemme, hvor han førte et prektig hoff. Han var neppe spesielt likt av sitt folk, spesielt ikke av upsveerne, som ikke kunne tilgi at han hadde gått over til kristendommen. De tvang ham til å slutte forlik med Olav den Hellige i Norge som han hadde stilt seg fientlig til. Da han ikke holdt seg til avtalen, ble han avsatt av upsveerne som valge hans sønn, Anund Jakob, til konge. Olov beholdt imidlertid kongeverdigheten til sin død i 1021. Kort tid tidligere ble det holdt et møte mellom ham og Olav den Hellige hvor han måtte gå med på fred og forbund med Norge.

      Samtidig kildemateriale om Olof foreligger dels i form av noen hundre mynt med innskrifter, som nevner ham og flere myntmestere samt pregningsbyen Sigtuna, dels i form av et dobbeltsidig blyavtrykk fra denne myntpregning funnet ved utgravinger der. Myntene er etterligninger av anglosaksiske typer fra slutten av 900-tallet. Den Olav som i henhold til en anglosaksisk krønika angrep London i 994 sammen med Svend Tveskjegg, kan derfor ha vært Olof Skötkonung og ikke Olav Trygvesson som man har antatt tidligere. Olof er den første av de svenske konger som det kan bevises har latt prege mynt. Slike foreligger også fra hans sønn og etterfølger, Anund Jakob, men den svenske myntningen synes deretter å ha stanset opp og har først blitt igjenopptatt mot slutten av det følgende århundre.

      I "Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum" skrevet på 1070-tallet av Adams av Bremen, oppgis at Olofs far, Erik Segersäll, beseiret Svend Tjugeskjegg og besatte Danmark, at Svend tok sitt rike i besittelse etter Eriks død, samt at Olof fordrev ham og erobret Danmark. Da Svend hadde giftet seg med Eriks enke, ble han gjeninnsatt av Olof. Hvorvidt dette er riktig har blitt trukket i tvil, man har antatt at det kun vitnet om Adams kritiske syn på Svend. Senere har det imidlertid blitt påpekt at informasjonen skulle kunne stamme fra Svends dattersønn kong Svend Estridsson.
      Adam av Bremen oppgir også at Olof var aliert med Svends sønn Knut den mektige da denne erobret England i 1015. Videre skal Olof i følge Adam ha ønsket å rive ned det hedniske tempelet i (Gamle) Uppsala. Han grundet biskopsetet i Skara og sendte store gaver til erkebiskop Unwan i Bremen gjennom formidling av Thurgot, den første biskopen i Skara.
    Person ID I4556  My Genealogy
    Sist endret 1 Jul 2017 

    Far Erik Bjørnson Sigersæl   d. 995 
    Mor Sigrid Storråde 
    Famile ID F1557  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie 1 Edla,   f. Vendland Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Barn 
     1. Astrid Olavsdatter,   f. 1003, Uppsala, Sverige Finn alle personer med hendelser på dette stedet
     2. Edmund Slemme, den Gamle
    Famile ID F1558  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 24 Jun 2017 

    Familie 2 Estrid of the Obotrites 
    Barn 
     1. Ingegerd Olavsdatter,   f. Sverige Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 10 Feb 1050, Kiew, Ukraina Finn alle personer med hendelser på dette stedet
     2. Anund Jacob,   f. 1008
    Famile ID F5794  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 4 Jan 2011 




Webmaster Message

Vi prøver å dokumentere alle våre kilder i dette familietreet.
Hvis du har noe å legge til, la oss høre fra deg.
Tusen takk !