Gunnar Brynjulfsson Samsahl

Gunnar Brynjulfsson Samsahl

Mann

Generasjoner:      Standard    |    Vertikalt    |    Kompakt    |    Boks    |    Bare Tekst    |    Generasjonsliste    |    Anevifte    |    Media    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Gunnar Brynjulfsson Samsahl ble født , Brøttum, Hedmark (sønn av Brynjulf Haraldsson og Elin Engebrechtsdatter Lyning); døde, Humrost, Land, Toten, Hedmark.

    Notater:

    Prest i Fåberg 1373-88. Prest på Toten 1399. Hans nøklepige het Randid.
    Den 25. oktober 1386 på Fåberg Prestegård ble et gavebrev utstedt av Sigurd Aslesson som bekreftet at han hadde gitt hederlig mann Gunnar Brynjulvsson, kannik i Hamar, 1 øb i nedre og 1 1/2 øb i øvre Skumsrud i Biri og en halv eng like ved, som Sigurd hadde fått i arv etter sin frende, Ogmund Aslesson.
    En uke senere, den 4. november 1386 på Røyne i Fåberg, selger Gunnar det han eier i øvre og nedre Skumsrud i Biri på Hedmark med tilligende halv eng til Toke Aslaksson, og vedgår at han har fått full betaling.

    Den 12. mars 1387 på Rokvam i Østre Gausdal, utstedte Torkjell Gunnarsson, prest i Gausdal, Bård Ogmundsson og Vegeir Åmundsson et vitnebrev om at de den 26. februar 1387 var på Gausdal Prestegård da Sira Gunnar Brynjulvsson, kannik i Hamar, håndtokes med Alv Gudbrandsson og Bård Eilivsson. Alv og Bård samtykket i Ragnhild Kolbeindatters gave til Gunnar dersom han levde lenger enn hun. Det var 10 kyrlag, betalingen for hennes halvdel i Skjeldkvål i Lom, som Gunnar hadde solgt for henne. Gunnar skal også oppebære resten av betalingen for jorda og overdra de øvrige 10 kyrlag til Alv og Bård, og han har fullmakt til å gi kvittering til kjøperen straks pengene er betalt mot at han holdt hennes gravøl. Utstederne vet at han gjorde det, og var tilstede på Rokvam i arveoppgjøret etter Ragnhild da Jartrud Audunsdatter, Alvs kone, og Ingerid Sigurdsdatter, Bårds kone, samtykket og håndtokes med Gunnar på den ordning hver enkelt husbond hadde gjort.

    Familie/Ektefelle/partner: Ragndid Amundsdtr Humrost. Ragndid (datter av Amund Skrep Humrost) ble født , Humrost, Land, Toten, Hedmark; døde 1413, Humrost, Land, Toten, Hedmark. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. Narve Gunnarsson, Hof ble født , Humrost, Land, Toten, Hedmark; døde, Hoff, Østre Toten, Oppland.

Generasjon: 2

  1. 2.  Brynjulf Haraldsson ble født 1280 , Samsahl, Ringsaker (sønn av Harald Klerk og N.N Knivesdatter Kusse); døde 1347, Avignon, Frankrike.

    Notater:

    Nevnt 1342. Han hadde en "ektefelle" ved navn Elin.
    Muligens nevnt i Hedemarksregisteret i 1345 som korsbror der han i sak 1 er involvert i et salg av jord og 12 f.gilde mrk. med Andrinse A. Stongum, og i sak 2 er involvert i en gave av Tolerud og Røise med Hakon Alvson.
    Han var prest/kannik på Toten. Han døde i 1348 av svartedauden. Han var da i Avignon for å besøke sin gode venn pave Clemets VI. Også hans offisielle konkubine døde under svartedauden i 1348/49 i Avignon. De hadde 4 sønner som er nevnt i et testamente til Kong Magnus Eiriksson og Dronning Blanka, datert 02.07.1333. Den ene sønnen var Sira Gunnar Brynjulfsson, prest i Fåberg.
    Sira Brynjulf Haraldsson
    DN XVII datert 09.10 .1336 Avignon, Frankrike: Optegnelse om at Biskop Halvard af Hamar, som havde forpligtet sig til at betale Petrus Gervasli i Brøgge 1296 Guldgylden og 7 denares gros Tournois, har ved Kanniken Brynjolf Haraldssøn indbetalt i det pavelige Kammer 100 Guldgylden.
    DN XVII datert 29.09.1342 Avignon, Frankrike: Pave Clemens VI overdrager ved Provisjon Brynjulv Haraldsson et Kanonikat i Oslo Domkirke og paalægger Erkebiskopen af Nidaros, Biskopen af Hamar og Provsten ved Toulouses Kirke at indføre ham deri.
    DN XVII datert 23.05.1349 Avignon, Frankrike: Pave Clemens VI bevilger Ansøgning fra Olav Petersson, Klerk i Roskilde, om et Kanonikat og Præbende i Oslo Domkirke, ledige ved Kanniken Brynjulv Haraldssons Død ved Kurien.
    DN XVII datert 03.09.1349 Avignon, Frankrike: Pave Clemens VI overdrager Sognekirken Hof paa Thoten, som er bleven ledig ved Kurien ved den forrige Sognepræst Brynjulv Haraldssons Død der, til Arne Thorsteinsson og paalægger Erkebiskopen i Nidaros, Erkepræsten i Oslo og en Kannik i Padua at indføre ham deri.

    Brynjulf giftet seg med Elin Engebrechtsdatter Lyning. Elin (datter av Engelbrekt Lyning) døde 1348, Avignon, Frankrike. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 3.  Elin Engebrechtsdatter Lyning (datter av Engelbrekt Lyning); døde 1348, Avignon, Frankrike.
    Barn:
    1. 1. Gunnar Brynjulfsson Samsahl ble født , Brøttum, Hedmark; døde, Humrost, Land, Toten, Hedmark.


Generasjon: 3

  1. 4.  Harald Klerk ble født 1260 , Torleifsrud, Fåberg, Lillehammer (sønn av Narve Tordsson Torleifsrud); døde 1348, Samsahl, Ringsaker.

    Notater:

    Harald Klerk på Samsal i Ringsaker var av Kusse-familien. Kona hans var søster til ridder og biskop Hallvard av Hamar. Han døde muligens av svartedauden.

    Klerk: (fra norrønt, av gresk "lodd", dvs egentlig "presteskap utvalgt ved loddkasting): geistlig person, prest, prestemedhjelper.
    Klerikalisme: det å arbeide for å øke kirkens politiske makt, prestevelde.
    Klerikal (av klerus): som tilhører presteskapet eller er karakteristisk for dette eller kirken, særlig som maktfaktor.

    Harald giftet seg med N.N Knivesdatter Kusse. N.N (datter av Knive Kusse) ble født , Hamar, Hedmark; døde, Samsahl, Ringsaker. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 5.  N.N Knivesdatter Kusse ble født , Hamar, Hedmark (datter av Knive Kusse); døde, Samsahl, Ringsaker.
    Barn:
    1. 2. Brynjulf Haraldsson ble født 1280 , Samsahl, Ringsaker; døde 1347, Avignon, Frankrike.

  3. 6.  Engelbrekt Lyning ble født , Orkenøyene, Scottland.

    Notater:

    Den 28. juli 1320 kom et domsbrev fra Eiliv, erkebiskop i Nidaros, til Viljalm, biskop på Orknøyene. Der stod det at han i 1318 oppnevnte Sira Engelbert Luning, kannik på Orknøyene, til å kreve inn peterspengene på samme sted. Men biskop Viljalm satte kanniken Engelbert i fengsel og tok fra ham hans prebende og alt hans gods. Av peterspengene hadde biskopen underslått 3 1/2 norsk sterling og 5 penninger per år i hele sin 15- årige embetstid. Derfor ble han suspendert fra sitt bispeembete og dømtes til under bannstraff å betale tilbake de underslåtte peterspengene, 53 mark sterling, innen 3 måndeder, og også å la Sira Engelbert, som erkebiskopen med brevet gjeninnsatte, få alt sitt tilbake.

    Den 26. mars 1322 sendte Eiliv, erkebiskopen av Nidaros, et mandat til Audfinn, biskopen av Bergen der det stod at da erkebiskopens utsendinger til Orknøyene, Siri Engelbert Luning, kannik på Orknøyene, og Sira Grimar Ormsson, prebendarius i Nidaros, hadde levet utilfredsstillende innberetning, skulle Audfinn skaffe pålitelige opplysninger om deres fremferd på øyene, særlig i de sakene som angikk erkebiskopens prosesser mot Orknøy-biskop Viljalm, og pavestolens og Orknøy-kirkens rettigheter. Erkebiskopen forbeholdt seg retten til å avsi eventuelle dommer i denne saken.

    Den 22. september 1326 sendte Pave Johannes XXII et mandat til Hallvard, biskopen av Hamar, og Johannes de Serone og Bernardus de Ortolis, de pavelige sendemenn fordi paven hadde hørt at biskop Viljalm på Orknøyene fengslet sin kannik (Engelbert Lunning, pavestolens underkollektor av annatene på øyene), la beslag på Engelberts beneficier og gods, og likeså på pavestolens tilgodehavender, i tillegg til peterspengene. For dette ble Viljalm dømt av biskop Hallvard av Hamar til å betale 50 mark Sterling, og dessuten av samme og erkebiskopens på pavens vegne til å betale 53 mark sterling, alt til kammeret. Adressatene skal bringe på det rene om dette er sant, og i såfall tvinge Viljalm til å gi Engelbert alt gods og beneficier tilbake med en passende kompensasjon, og til å betale det han skylder pavens kammer. Hverken appeller, eventuelle privilegier eller tidligere bestemmelser av paven eller konsilet om forbud om å stevne noen for retten utenfor sitt eget bispedømme skal hinde dem i dette. Vil Viljalm fremdeles ikke rette seg, skal de stevne ham til paven. I såfall skal de sette opp et noterialinstrument om dette, ved redegjørelse for hva de har gjort i saken.

    Et domsbrev fra lenge før 22. sept 1326 bekrefter dette, der det står at Hallvard, biskopen i Hamar i 1316 oppnevnte Engelbert som underkollektor for Orknøyene. Biskop Viljalm beslagla både annatene og Engelberts gods og beneficium. Derfor dømtes han til å betale 50 mark sterling i bot.

    I et provisjonsbrev fra 21. oktober 1329 fra Pave Johannes XXII overdrar han et kanonikat til Engelbert Luning ved domkirken I Caithness med fulle rettigheter og reserverer for ham den første prebende han vil ta imot, uten hensyn til at Engelbrekt allerede har et kanonikat med prebende ved domkirken på Orknøyene. Eventuelle disposisjoner i strid med dette skal være ugyldige.

    Samme dag som provisjonsbrevet blir sendt, sender paven også mandatsbrev til dekanen i Avignon, dekanen i Caithness og erkediakonen på Sudrøyene, der han krever at de skal sørge for at det kanonikatet i Caithness som paven har overdratt til Engelbert Luning, virkelig blir overlatt til denne.

    Barn:
    1. 3. Elin Engebrechtsdatter Lyning døde 1348, Avignon, Frankrike.


Generasjon: 4

  1. 8.  Narve Tordsson Torleifsrud døde, Torleifsrud, Fåberg, Lillehammer.
    Barn:
    1. 4. Harald Klerk ble født 1260 , Torleifsrud, Fåberg, Lillehammer; døde 1348, Samsahl, Ringsaker.

  2. 10.  Knive Kusse
    Barn:
    1. 5. N.N Knivesdatter Kusse ble født , Hamar, Hedmark; døde, Samsahl, Ringsaker.




Webmaster Message

Vi prøver å dokumentere alle våre kilder i dette familietreet.
Hvis du har noe å legge til, la oss høre fra deg.
Tusen takk !