Ragnhild Haraldsdotter

Ragnhild Haraldsdotter

Kvinne

Generasjoner:      Standard    |    Vertikalt    |    Kompakt    |    Boks    |    Bare Tekst    |    Generasjonsliste    |    Anevifte    |    Media    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Ragnhild Haraldsdotter ble født , Ringerike (datter av Harald, "Gullskjegg" og Sølvør Hundoltdotter).

    Notater:

    Dronning. 
Levde omkring 850.
    I Cappelen's Norges historie nevnes Halvdan Svartes ekteskap med Ragnhild, datter til en kong Harald Gullskjegg i Sogn. Snorre Sturlasson forteller imidlertid om to hustruer, begge med navnet Ragnhild.
    Snorre fører Halvdans andre hustru som datter til Sigurd Hiort, konge på Romerike, større og sterkere enn alle andre. Det sies at Sigurd, bare 12 år gammel, drepte berserken Hildebrand og 11 av hans menn i enekamp. Sigurd øvet mange storverk, men en dag han red på jakt etter storvilt, ble han drept av Hake berserk med 30 menn nær Hadeland. Hake førte Ragnhild til sin gård på Hadeland og holdt henne der, men måtte senere gi henne til Halvdan Svarte.
    Sigurd skulle være sønn til Helge «den Kvasse» og Åslaug, datter til Sigurd Orm-i-øye, hvis far var Ragnar Lodbrok fra den sagnpregede Lodbrokslekten. Slekten skal ha etterfulgt Ynglingeslekten som konger av Sverige fra 655 til 785. Det er uklart hvor stor del av Sverige slekten regjerte over. Den ble etterfulgt av Munsöslekten som egentlig var en gren av Lodbrokslekten.
    «Fagerskinna» kaller Halvdans andre hustru Helga «den Hårprude» og anfører at hennes far var Dag «den Frode».
    Fra Snorre Sturlasson: Halvdan Svartes saga:
«5. Sigurd Hjort het en konge på Ringerike, han var større og sterkere enn noen annen mann, vakrere var han også enn alle andre. Far hans var Helge den kvasse, og mor hans var Åslaug, datter til Sigurd Orm-i-øye, Ragnar Lodbroks sønn. ... Han hadde to barn; Ragnhild het datteren, en ualminnelig gjev og vakker kvinne, hun var i 20-års alderen den gang, og broren hennes, Guttorm, var halvvoksen. ...
    ... Kong Halvdan så at de kom over fjorden på isen, han var så klarsynt; og da han så en vogn med tjeld, skjønte han det hadde gått som han ville med utsendingene. Da lot han sette fram bord og sendte bud rundt om i bygda og ba mange mennesker til seg, og den dag ble det stort gjestebud og i det gjestebudet fikk Halvdan Ragnhild, og siden ble hun en mektig dronning. Mor til Ragnhild var Tyrne, datter til kong Klakk-Harald i Jylland; hun var søster til Tyra Danmarksbot, som var gift med Gorm den gamle som rådde for Daneveldet den gang.»
    «6. Dronning Ragnhild drømte store drømmer. Hun var en klok kvinne. Engang drømte hun at hun syntes hun sto ute i hagen sin og tok en torn ut av serken. Og mens hun sto og holdt på tornen, vokste den slik at den ble en lang tein, og den ene enden nådde jorden og ble straks rotfast, og like etter var den andre enden av treet høyt opp i luften; så syntes hun treet var så stort at hun nesten ikke kunne se toppen på det, og det var et under så tykt som det var; nederste delen av treet var rød som blod, og treleggen oppover var fager og grønn, men oppe i greinene var det snehvitt; det var mange store greiner på treet, noen langt oppe og noen langt nede, og greinene var så store at hun syntes de bredde seg over hele Norge og enda lenger.»
    «7. Kong Halvdan drømte aldri. Han syntes det var merkelig, og gikk til en mann som het Torleiv Spake og fortalte det og ba om råd, spurte om han kunne gjøre noe ved det. Torleiv sa hva han brukte gjøre når det var noe han gjerne ville vite; han la seg til å sove i et grisehus, og da slo det aldri feil at han drømte. Kongen gjorde dette, og så hadde han denne drømmen: Han syntes han hadde fått langt hår, og hele håret hang i lokker, noen lokker var så lange at de rakk til jorden, andre til midt på leggen, noen til knes, noen til hoftene, noen til midt på livet, noen til halsen og noen var ikke mer enn så vidt kommet opp av hausen, likesom knuvlehorn. Lokkene hadde alle farger, men én lokk vant over alle de andre, så fager og lys og stor var den. Han fortalte Torleiv denne drømmen, og han tydet den slik: en stor ætt skulle komme av ham, og den skulle rå land og rike med stor heder, men ikke alle av ætten med like stor. Og én skulle komme av hans ætt, som skulle bli større og gjevere enn alle de andre, og det tror folk for visst at den lokken betydde Olav den hellige.
    Kong Halvdan var en klok mann, sannferdig og rettvis, han satte lover og holdt dem selv, og han lot andre holde dem, slik at ingen kunne velte lov med makt; han satte også faste bøter for hver sak (saketal), og rettet bøtene etter hver manns byrd og stilling.
    Dronning Ragnhild fikk en sønn, de øste vann over ham og kalte ham Harald. Han ble fort stor og svært vakker; han vokste opp der og lærte snart mange idretter; han hadde godt vett. Hans mor var svært glad i ham, men hans far mindre.»
    Disse to drømmene som Snorre forteller, har en klar funksjon. De er plassert lik en inngangsportal til hans storverk, sagaene om de norske konger, eller Heimskringla, og de viser hvilket perspektiv han har valgt for sin sagaskrivning. Hans program ligger i de drømmene han lar dronning Ragnhild og Halvdan Svarte fortelle. Det er kongeætten og dens menn han vil skildre - hvordan den «bredte seg over hele Norge og enda lenger», hvordan den fikk «rå land og rike med stor heder», men også hvordan enkelte ble «større og gjevere enn de andre». Snorres norgeshistorie er i virkeligheten en ættesaga og et helteepos. Det er en rekke høvdinger som står i brennpunktet for interessen - høvdinger som skilte seg ut ved det at de ble gjevere enn alle andre og fikk makt til å rå over et helt folks skjebne.

    Familie/Ektefelle/partner: Halvdan Gudrødsson, Svarte. Halvdan (sønn av Gudrød Halvdansson, Veidekonge og Åsa Haraldsdatter) ble født 809; døde 875, Randsfjorden, Jevnaker, Oppland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. Harald Halvdansson, Hårfagre ble født 858 , Lærdal, Sogn og Fjordane; døde 932, Avaldsnes, Karmøy, Rogaland.

Generasjon: 2

  1. 2.  Harald, "Gullskjegg"

    Notater:

    Harald Gullskjegg ('Haraldr gullskeggr)
    Småkonge i Sogn (Sygnafylke)
    Harald bodde på den gamle kongsgården Husabø - gnr 15 ? Leikanger
    f. ca 800 Haralds foreldre er ukjente
    Harald Gullskjegg var gift med Sølvør Hundolfdotter. De hadde døtrene Turid og Ragnhild
    Harald Gullskjegg var en norsk høvding, og var småkonge i Sygnafylke (Sogn) på 800-tallet.
    Sagaen forteller at han var far til Ragnhild Haraldsdatter, som var gift med Halvdan Svarte. Gullskjegg fikk ingen sønner, men hans barnebarn Harald, barn av Ragnhild og Halvdan Svarte, ble oppfostret på gården hans. Før sin død overlot han Sygnafylke til Harald. Ragnhild døde like etter sin far, og Harald døde påfølgende vår, bare 10 år gammel. Da Halvdan Svarte hørte om sin sønns død reiste han dit og gjorde krav på Sygnafylke Folket der tok vel imot den nye kongen, og Halvdan Svarte satte Atle jarl fra Gaular til å styre i riket. Halvdan Svarte giftet seg ifølge sagaen senere med Ragnhild Sigurdsdatter og fikk med henne sønnen Harald Hårfagre.
    Ifølge sagaen arver altså den første Harald det rike morfaren Harald Gullskjegg hadde i Sogn, men dør selv like etterpå, slik at faren Halvdan Svarte arver Sygnafylke av sin sønn. Siden blir det etter sagatradisjonen født en ny sønn av Halvdan Svarte, også han med navnet Harald, og også denne gang med en Ragnhild, denne gang en som oppgis å være av dansk kongeslekt på morssiden: "Mor til Ragnhild var Tyrne, datter til kong Klakk-Harald i Jylland; hun var søster til Tyre Danmarksbot, som var gift med Gorm den gamle som rådde for Danevelde den gang."
    Historikeren Claus Krag legger i "Norges Historie fram til 1319" til grunn at Harald Gullskjegg faktisk var morfar til den Harald som senere skulle bli kjent som Harald Hårfagre. Tolkningen må innebære at han antar at de to sønnene med navnet Harald som nevnes i Halvdans Svartes saga er en og samme person, eller at han mener den andre Harald er et litterært grep av Snorre for å knytte Hårfagreætten tettere til Østlandet og Danmark. Dette kan stemme med at den åpenbart mytologiske fortellingen om "Ragnhilds drøm" knyttes til den andre Ragnhild.
    Haraldr gullskeggr Tilnavn / fordanskning: Harald Guldskæg Lokalitet: Sogn, Norge Relationer: Gift med Sølvør. Havde datteren Thurid, som var gift med Ketil Stenflage (Helluflaga).Kilder: Landnamabogen: 151, 326 Noter: Konge i Sogn.
    https://no.wikipedia.org/wiki/Harald_Gullskjegg
    https://www.allkunne.no/framside/fylkesleksikon-sogn-og-fjordane/kjende-personar/harald-gullskjegg/1898/78769/
    http://heimskringla.no/wiki/Navneindex:_A._Personnavne

    Harald giftet seg med Sølvør Hundoltdotter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 3.  Sølvør Hundoltdotter (datter av Hundolf).

    Notater:

    Sølvør Hundolfdotter (Sölvör Hundólfsdóttir)
    Sølvør bodde på den gamle kongsgården Husabø - gnr 15 ? Leikanger
    f, ca 800 Sølvør var datter av Hundolf jarl
    Sølvør var gift med Harald Gullskjegg. De hadde døtrene Turid og Ragnhild
    Hundólfr jarl Tilnavn / fordanskning: Hundolf Lokalitet: Norge Relationer: Fader til Atle Jarl og Sølvør, som var gift med Harald Guldskæg.Kilder: Landnamabogen: 326
    Sölvör Hundólfsdóttir Tilnavn / fordanskning: Sølvør Lokalitet: Norge Relationer: Søster til Atle Jarl den Magre.
    Tóra Haraldsdóttir gullskeggsTilnavn / fordanskning: Thora Lokalitet: Norge.Relationer: Datter af kong Harald Guldskæg og Sølvør. Halfdan Svartes første kone. Med ham havde hun sønnen Harald den Unge. Kilder: Landnamabogen: 326
    http://heimskringla.no/wiki/Navneindex:_A._Personnavne#.C3.9E

    Barn:
    1. 1. Ragnhild Haraldsdotter ble født , Ringerike.


Generasjon: 3

  1. 6.  Hundolf

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Jarl

    Notater:

    Hundolf på Gaule Jarl av Fjordane (Hundólfr jarl)
    Han er far til Atle jarl og Sølvør
    Hundólfr jarl Tilnavn / fordanskning: Hundolf Lokalitet: Norge Relationer: Fader til Atle Jarl og Sølvør, som var gift med Harald Guldskæg.Kilder: Landnamabogen: 326
    http://heimskringla.no/wiki/Navneindex:_A._Personnavne#H

    Barn:
    1. 3. Sølvør Hundoltdotter




Webmaster Message

Vi prøver å dokumentere alle våre kilder i dette familietreet.
Hvis du har noe å legge til, la oss høre fra deg.
Tusen takk !