Fontarkiv

Fonter, det finnes hundrevis om ikke tusenvis av fontarkiv rundt om på nettet, noen bra men mange dårlige. De fleste av disse angir ikke om fontene inneholder tegnene æøå så du ligger å laster ned massevis av flotte fonter for og bruke disse på ditt websted eller i en eller annen presentasjon, så oppdager du at tegnene æøå mangler. I mitt lille fontarkiv vil du finne 218 fonter som alle inneholder æøå tegnene. Alle fontene er såkalte freeware fonter som du kan bruke fritt. Skulle det mot formodning være fonter som strider mot opphavsrettsbestemmelsene vil disse bli fjernet her fra.

Alle fontene er i .Zip format for å spare plass og for at nedlasting tiden skal bli hurtigere. For og pakke ut disse trenger du programmet WinZip. Har du ikke WinZip kan du hente ned siste versjon her. For å laste ned favorittfonten din, trykker du bare på venstre museknapp på bildet av fonten så kommer det et spørsmål om du vil lagre eller åpne filen og hvor du vil legge den. Velg å laste ned filen, velg en mappe å legge den i og trykk på "lagre"-knappen. For å installere fontene pakker du så ut den Zipede filen i en valgfri mappe, og så åpne Kontrollpanelet (trykk Startknappen -> Innstillinger -> Kontrollpanel) og klikk på ikonet med teksten "Skrifter" under. Der klikker du på "Fil" og så "Installer ny skrift...". Så velger du den fonten eller fontene du har pakket ut og trykker på "OK"-knappen. Fonten eller fontene er nå installer på din maskin.

Etter hvert som du begynner å få installert mange fonter på din maskinen bør du laste ned et program så du kan se hvordan fontene ser ut og sammenligne de med andre. Et eksempel på et sånt program er Font Impressions med dette programmet sammenligne de forskjellige fontene og skrive ut eksempler på alle fontene på maskinen din. Du kan også se hvilke tegn fontene inneholder og få all informasjon om fonten.

Ikke bruk disse fontene til tekst på weben da det er lite sannsynlig at andre har disse fontene installert på sin maskin. Disse fontene har en heller dårlig leservennlighet og er mere egnet til overskrifter og andre presentasjoner. For å lage fine overskrifter kan du prøve Xara 3D

Web

Til websider bør en velge en standard font som alle har installert på sin maskinen, etter min mening er Sans Serif fonter som Verana best egner til skjermpresentasjon. Serif fonter som Times New Roman egner seg best til utskift. Man bør også være kritisk til valg av fontstørrelse så den hverken blir for liten eller stor.


Eksempler på de mest brukte fontene på weben :

Vi du alikevel vil bruke en spesiell font bør du legge inn et alternativ til din valgte font i tilfelle den valgte fonten ikke finnes hos brukeren.

<font face="Allegro, Arial, Helvetica">

Fontarkiv A-B

256bytes

Fontarkiv C-D

Fontarkiv E-F

Fontarkiv G-L

>

Fontarkiv M-P

Fontarkiv R-Z